Bitcoin (BTC) – מה זה ביטקוין ואיך המטבע הזה עובד?

Bitcoin (BTC) מה זה ביטקוין ואיך המטבע הזה עובד

המאמר הנ"ל אינו מהווה המלצה או חלופה להתייעצות עם מנהל השקעות

המטבע המסורתי (פיאט) מאבד מערכו. ביטקוין מציע תרופה – כך כמו שהאינטרנט הפיצה מידע, ופתח את כלל הידע האנושי לכל אחד עם חיבור לרשת והמוטיבציה להשתמש בו, Bitocin מציע חופש כלכלי. ביטקוין היא מהפכה טכנולוגית וכלכלית גם יחד, המאפשרת להמלט ממערכות מרוכזות ומעוותות ומאזנת את שדה המשחק עבור כולם. ריבונות כלכלית יכולה להתרחש סוף סוף על ידי הפרט. מעוניינים לקנות ביטקוין (BTC), אך לא בטוחים מה זה בעצם או איפה אפשר להתחיל? אל תדאגו. המדריך הזה נבנה כדי ללמד אתכם כל מה שצריך לדעת על הפרויקט שנקרא ביטקוין ולהכין אתכם לחווית המסחר הכי נוחה שקיימת בשוק.

ביטקוין BTC - מחיר (USD)

מה זה Bitcoin?

ב-31 באוקטובר 2008, אדם או קבוצת אנשים תחת הכינוי סאטושי נקמוטו פרסמו מאמר עם הכותרת "ביטקוין: מערכת מזומן אלקטרוני עמית לעמית". המאמר הופץ לרשימת דואר של קריפטוגרפיה, רק חודש לאחר שבנק ההשקעות להמן בראדרס הגיש את פשיטת הרגל הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית והממשלה אישרה לו חבילת חילוץ בסכום של 700 מיליארד דולר. כמה חודשים לאחר מכן, ב-3 בינואר 2009, רשת הביטקוין הושקה, והיא הציגה מערכת חדשה של מטבע דיגיטלי מבודד ללא רשות מרכזית (כמו בנק או תיווך אחר). ביטקוין יכול להיות מועבר במהירות ובבטחה לכל אחד עם כתובת Bitcoin (כמו חשבון בנק, רק דיגיטלי) בכל מקום בעולם, ללא צורך באישור או דמי תשלום נוספים. בכפוף לסביבה הכלכלית באותו הזמן, BTC היא היחידה של המטבע במערכת הביטקוין ולה יש מלאי סופי של 21 מיליון מטבעות. כל ביטקוין ניתן לחלוקה ל-100 מיליון סטושים  – היחידה הקטנה ביותר של ביטקוין, כמו שסנטים הם היחידה הקטנה ביותר בדולר. כמו שמזומן פיזי מאפשר לכם לשלם ולסגור עסקה באופן מיידי, ביטקוין פועל כמזומן אלקטרוני, והוא בעצם מייצג תהליך תשלום בקנה מידה גלובלי עם מטבע אוניברסלי.

חלוקת מטבע ביטקוין

חלוקת המטבע בין משתמשים בקהילה למנהלים 

איך ביטקוין בעצם עובד?

בדומה למזומן, Bitcoin נשמר בארנק, אך בגרסה דיגיטלית. ארנק ביטקוין פועל כמו חשבון בנק, מאחסן כספים ומספק את היכולת לבצע עסקאות עם חשבונות אחרים (שנקראים כתובות) ברשת P2P. כתובות אלו מאפשרות לכספים להישלח מארנק אחד לארנק אחר, בדומה לאיך שאימיילים נשלחים מכתובת אחת לאחרת אך מאובטחים באמצעות מערכת של קריפטוגרפיה של מפתח ציבורי ופרטי. הפיתוח של המפתח הציבורי מייצר את הכתובת בתווים אלפאנומריים שאתם נותנים למי שרוצה להעביר לכם כדי לקבל ממנו ביטקוין. המפתח הפרטי הוא סוג של סיסמה שמאפשרת לכם לאשר עסקאות על ידי חתימה דיגיטלית. אף פעם אל תשתפו את המפתח הפרטי שלכם – הוא מאפשר גישה לכל הכספים בכתובת הארנק שלכם. בניגוד למערכת הבנקאות המסורתית, המערכת של ביטקוין כל כך מאובטחת שזה ייקח המון שנים לפרוץ כתובת אחת. משתמשים יכולים לפתוח את ארנק הביטקוין שלהם, להזין את הכתובת הציבורית של המקבל, ולאחר מכן הארנק משתמש בחתימה דיגיטלית של המפתח פרטי כדי לאשר את העסקה ולשדר אותה לרשת לצורך עיבוד. בתחילה, העסקאות מאומתות ונמצאות במצב ממתין במה נקרא Mempool (מחכות לאישור). לאחר מכן, בערך כל עשר דקות, הן מתווספות לבלוק של עסקאות שנוצר בבלוקצ'יין של ביטקוין.

הבלוקצ'יין של Bitcoin

הפריצה הגדולה של ביטקוין הייתה בפתרון בעיית ההוצאה הכפולה, שמאפשרת לשלוח ביטקוין ישירות ממשתמש אחד למשתמש אחר, ללא צד ג' כלשהו. דמיינו קבוצה של זרים, כל אחד עם פנקס או פנקסים של יתרות ועסקאות בכתובות Bitcoin. אחד מהזרים מעביר 1 ביטקוין לכתובת ביטקוין של זר אחר. שאר הקבוצה רושמים גם את העסקה הזו. לאחר מכן הם משווים את הפנקסים שלהם כדי לוודא שהם תואמים. אם כל הפנקסים תואמים, העסקה מאומתת. אם פנקס של אחד הזרים שונה, ייתכן והוא מנסה לרמות את הקבוצה ולהוציא כסף שאין לו, או להוציא את אותו כסף פעמיים – מה שנקרא "בעיית ההוצאה הכפולה". בביטקוין, הבעיה הזו נפתרת כאשר שאר הזרים בקבוצה מתעלמים מהפנקס שאינו תואם, דוחים את העסקה וממשיכים הלאה.

עכשיו, דמיינו את מערכת הפנקסים הזו על רשת מבודדת עולמית, וזה פחות או יותר איך שטכנולוגיית הביטקוין עובדת. לכל מחשב ברשת יש עותק זהה של הפנקס הציבורי של ביטקוין, שבו נרשמות כל העסקאות בצורה מסודרת, ומשווים באופן תדיר את הפנקסים כדי לוודא שהם תואמים, ושומרים על רשומה קבועה של עסקאות עבר כדי להוכיח לאיזו כתובת יש כמות מסוימת של ביטקוין. בעזרת הבלוקצ'יין של Bitcoin, זרים יכולים לבצע עסקאות ברחבי העולם, ללא צורך באמון בין אשים או בתיווך צד ג'.

מי המייסדים של ביטקוין?

ביטקוין סיפקה לעולם את המטבע הקריפטוגרפי הראשון שהצליח, אך זה לא קרה מיידית. זה היה אחרי עשורים של התקדמות בקריפטוגרפיה ובתחום הסייבר החל משנות ה-70, וכולל פרויקטים שלא נסקו כמו B-money, Bit Gold, eCash ו-HashCash. לאחר מכן, בשנת 2006, האדם או הקבוצה הידועים בשם סאטושי נקאמוטו, שעדיין סודיים עד היום, התחילו לכתוב את הקוד למערכת המטבע הדיגיטלי החדשה הזו, שהגיעה לשיאה בשחרור המאמר הלבן ב-2008 ובשיגור הרשת ב-2009. מומחי קריפטו מוכרים כמו האל פיני, ניק סאבו, וויי דאי ואדם בק צוטטו כמועמדים אפשריים להיות סאטושי, וכולם הכחישו את השמועה הזאת. סאטושי המשיכה לשתף פעולה עם מפתחים אחרים בביטקוין עד אמצע 2010, לפני שהעבירה את השליטה על מאגר הקוד המקורי. סאטושי כתבה גם ארכיונים של דואר אלקטרוני ופוסטים בפורומים על עתיד הביטקוין לפני שעזבה את הפרויקט לחלוטין ב-2011. מאות מפתחים כעת תורמים לביטקוין והמטבע בעל קהילה של מיליוני משתמשים.

Bitcoin Team

צוות הפיתוח שמאחורי Bitcoin

מה הופך את המטבע ביטקוין לייחודי?

ביטקוין היא חידוש של נראה כמותו, שהפך את האפשרות להעברת כסף דיגיטלי למציאות, לאחר שהוא קפיצה טכנולוגית חשובה שהייתה שיפור של יותר של פי 10 לעומת מה שהיה קודם לכן. תמיד אפשרי לחדש את הקוד של ביטקוין, ולעיתים קרובות זה גורם לפיצול של קוד הביטקוין, מה שמאפשר למטבע קריפטוגרפי חדש להיוולד, אשר מבוסס על ביטקוין אך לעולם לא יכול להיות ביטקוין אמיתי. ללא דמות או ארגון מרכזי מאחוריו, אין לביטקוין נקודת שליטה אחת, והמטבע מספק מערכת שבאמת מבודדת, עם תוכנה שמאפשרת לכל אחד לשלוט על כספו הפרטי ולאמת את האותנטיות של הביטקוין שהוא מקבל. בשילוב עם האמון וההיכרות שבאים עם המותג, הרשת של ביטקוין מניע אנשים רבים יותר לראות בו אמצעי לאחסון ערך, מעודד יותר משתתפים להצטרף, וכך מגדיל את השימושיות עם מאגר משתמשים שמתרחב.

מה נותן למטבע Bitcoin ערך ממשי?

לביטקוין יש מספר תכונות נוספות שמוסיפות לערך שלו. הכמות הסופית של 21 מיליון BTC מספקת רמה של נדירות שהיא גבוהה יותר מאשר סחורות מסורתיות, בניגוד חד למטבעות הפיאט (הכסף שאתם מכירים) האינפלציוניים שאנחנו רגילים אליהם, שניתן להדפיס אותם לפי צורך על ידי רשות מרכזית, ובכך להוריד את ערכם. כל יחידה של ביטקוין היא יקרה וניתן להחליפה באופן אחיד, בניגוד לחיתוך המטבע או להפחתת האיכות במטבעות המתכת של העבר. כמו זהב, ביטקוין עמידה מספיק כדי לשמש אותנו לאורך זמן. בניגוד לזהב, ביטקוין ניתן לחלוקה של 100 מיליון חלקים לכל BTC (שנקראים סאטושי), עם תכונת ניידות שהופכת אותה לניתנת להעברה בצורה יעילה ללא תלות במרחק ובזמן. לביטקוין פועלת גם כאמצעי לאחסון ערך וכאמצעי להחלפה שמתקבל על ידי אלפי עסקים ברחבי העולם. ערך שרק צומח עם השנים וצפוי לנסוק בעתיד הקרוב.

כמה מטבעות ביטקוין יש?

הכמות הכוללת של Bitcoin מוגבלת על ידי התוכנה שלו למקסימום של 21 מיליון BTC. ביטקוין לא הוכנה מראש, כך שלא הופצו מטבעות לפני שהוא הפך לזמין לציבור. Bitcoin חדש משוחרר לרשת באופן איטי דרך תהליך שנקרא כריית מטבעות, שבו ספקי מיוחדים לכרייה ברשת הביטקוין מתוגמלים על אספקת העוצמה החישובית שהם משקיעים באמצעות מעבדים בשביל לעבד עסקאות הממתינות לבלוקים שמתווספים לבלוקצ'יין. בהשקה של Bitcoin, התגמול לכורה היה 50 ביטקוין לבלוק, מספר שירד עם הזמן וככל שהמטבע נהיה יותר פופולרי, כך שיהיה צריך לחכות עד סביבות השנה 2140 עד שכל 21 המיליון BTC יכרו. הכמות הנוכחית של ביטקוין הנמצאת בתוך המחזור היא בערך 18.6 מיליון מטבעות.

כריית ביטקוין

כריית ביטקוין דומה לכריית זהב בכך שלמרות שיותר ביטקוינים קיימים בפרוטוקול הם עדיין לא שוחררו לשוק. למרבה הצער, הזמן בו ניתן היה לכרות ביטקוין על מחשב אישי כבר עבר, וכיום לכורים נדרשות יחידות מחשב מסוימות הנקראות ASICs (מעגלים משולבים ספציפיים ליישום) ותוכנות כרייה מתקדמות כדי לספק את רמת העוצמה ברמת המעבד הנדרשת כדי להישאר תחרותיים ורווחיים בתחום של כריית ביטקוין. אלא אם כן הם גדולים באופן חריג, כורים ישלבו גם את קצב הביצועים בעיבוד שלהם באזורי כרייה גדולים כדי להגדיל את הסיכוי לפתור בלוק, ולחלק את התגמולים בין המשתתפים בהתאם לעוצמת המעבד שכל אחד מספק. כתוצאה מכך, כריית Bitcoin הפכה לקשה (אף על פי שלא בלתי אפשרית) עבור כורים פרטיים מחוץ לסביבה תעשייתית, בשל משאבי האנרגיה, המקום, פתרונות אוורור וההון הנדרשים לניהול כרייה של ביטקוין. חלק מחברות הכרייה מציעות גישה לפעילות שלהם, ומספקות הזדמנות להשקעה הכרייה שלהם בתמורה לחלוקת רווחים. בהתחשב באופן המחזורי של מחזורי הביטקוין, ההצעות האלו מתאימות בעיקר למשקיעים לטווח הארוך.

איך לבחור ארנק ל-Bitcoin?

סוג הארנק של Bitcoin שתבחרו תלוי במה שאתם רוצים להשתמש בו וכמה אתם צריכים לאחסן. ארנקים פיזיים (נקראים גם ארנקים קרים), כמו Ledger ו-Trezor, מספקים את האופציה הבטוחה ביותר עם אחסון לא מקוון וגיבוי. ארנקים פיזיים יכולים לדרוש קצת יותר למידה והם גם אופציה יקרה יותר. כך שהם יכולים להיות מתאימים יותר לאחסון כמויות גדולות של ביטקוין עבור משתמשים מנוסים יותר. למרות שהם נוחים לשימוש, ארנקי תוכנה אונליין נחשבים לפחות בטוחים מארנקים פיזיים וייתכן ויתאימו יותר לכמויות קטנות של מטבע Bitcoin או למשתמשים חסרי ניסיון.

ארנקים אינטרנטיים ובורסות הם אופציה נוספת, חופשית וקלה לשימוש, ויש להם את היתרון של נגישות עם שימוש בכל מכשיר עם דפדפן אינטרנט. הם נחשבים לארנקים חמים ויכולים להיות פחות בטוחים מאשר האלטרנטיבות הפיזיות או ארנקי התוכנה. כאשר אתם סומכים על הפלטפורמה לנהל את הביטקוין שלכם, עליכם לבחור ארנק מוכר עם רקורד מוכח באבטחה ואחסון. כך שהם הכי מתאימים לאחסון כמויות קטנות או עבור מתחילים. ארנק נייר (שזה בעצם שמירה של ה-Bitcoin בדף נייר מודפס עם הכתובת של הארנק) גם היה פופולרי פעם, מכיוון שהוא לגמרי לא מקוון. אך הוא קשה לשימוש, נהרס בקלות, ולא מומלץ בכלל.

לסיכום

ביטקוין מביא איתו מהפכה כספית וטכנולוגית, שמאפשרת לכל אחד לשלוט בכספו הפרטי, ולבחור לא להשתמד במערכות מרכזיות שיכולות להיות מפוקפקות ובמתווכים יקרים. מאז החדרת טכנולוגיית הבלוקצ'יין, יצאו לאור פרויקטים רבים אחרים של מטבעות קריפטו שנוצרו כדי לענות על צרכים שונים. חלקם נוצרו ישירות משינויים בקוד המקורי של ביטקוין, כמו ביטקוין קאש (BCH). אחרים נבנו מהתחלה כדי להשתמש ברעיון הבלוקצ'יין בדרכים חדשות, כמו איתריום (ETH). בין אם באופן ישיר או עקיף, כל הפרויקטים חייבים להכיר תודה למטבע Bitcoin על כך שהוא התחיל את המהפכה הזו במטבעות הקריפטוגרפיים.

ביטקוין (BTC) מבצעת ביזור של הכסף, בדיוק כפי שהאינטרנט ביצע ביזור של המידע שהיה קיים באנציקלופדיות וספרים. הטכנולוגיה שמניעה את כל זה מאפשרת שליחת עסקאות בצורה בטוחה ונגישה מאדם לאדם, בכל מקום בעולם – כמעט באופן מיידי. ביטקוין מייצגת את קטגוריית הנכסים הביצועית ביותר של העשור האחרון, ומציעה סיכון אסימטרי שמאפשר למשתתפים להפחית בשימות של מטבעות הפיאט שאינם יציבים בהגדרה ונשלטים על ידי ממשלות או גורמים אחרים ולהגן על חסכונותיהם באמצעות נכס מבוזר. ביטקוין הוא מטבע עמיה, ניתן לחלוקה, ונייד. היא מציע מספר שימושים ספקולטיביים, השקעתיים, ועסקיים והוא קל לשימוש וניהול כמו כל אפליקציה בטלפון החכם שלכם.

שאלות ותשובות - ביטקוין (Bitcoin)

ישנן שלוש דרכים עיקריות שבהן תוכלו לקנות ביטקוין:

  • בורסות ביטקוין כמו ByBit, מספקות פלטפורמה בה תוכלו להירשם ולפתוח חשבון, להוסיף את אמצעי התשלום שלכם, ולקנות ביטקוין.
  • כספומטים של ביטקוין מציעים אופציה נוספת בה תוכלו לבחור כספומט במיקום נוח, להוסיף את פרטי הארנק שלכם או להקים אחד, לאמת את זהותכם, ולקנות ביטקוין.
  • תוכלו לנצל מוכרי ביטקוין מקומיים או שירותים אונליין באיזור המגורים שלכם כדי להחליף מזומן או העברות בנקאיות תמורת ביטקוין.

כפי שישנן שלוש דרכים עיקריות לקנות ביטקוין, אותן האופציות זמינות גם למכירת ביטקוין – באמצעות פלטפורמת בורסה מקוונת כמו ביי ביט, כספומטים של ביטקוין, או דרך מוכרי ביטקוין מקומיים או שירותי אונליין..

במידה ופספסתם משהו במאמר:

פוסטים נוספים:

קבלו מדריך SEO בחינם שיקפיץ את העסק שלכם למעלה!

בסוף המדריך אתם מקבלים במתנה 5 קרדיטים לשימוש עם ההרשמה למערכת הקידום האורגני LazySEO להוצאת קישורים וכתיבת תכנים – בחינם!
ללא הגבלת זמן שימוש!