Ethereum (ETH) – מה זה איתריום ואיך המטבע הזה עובד?

Ethereum (ETH) מה זה איתריום ואיך המטבע הזה עובד

המאמר הנ"ל אינו מהווה המלצה או חלופה להתייעצות עם מנהל השקעות

Ethereum הוא פלטפורמת בלוקצ'יין בקוד פתוח ומבודד, שמשתמשת במטבע הראשי שלה – אתר (ETH), כדי לשלם דמי עסקה (שנקראים גז). הפלטפורמה מסוגלת לבצע הכול, החל מהעברת מטבע וטוקנים שאינם ניתנים להחלפה (NFTs) שיכולים לייצג כל נכס, ועד לביצוע תהליכים מתקדמים באמצעות "חוזים חכמים". מפתחים יכולים להשתמש ברשת איתריום כדי להריץ אפליקציות מבודדות (dApps) ולהנפיק נכסים קריפטוגרפיים חדשים לגמרי, הנקראים טוקנים ERC-20. מעוניינים להכיר את איתריום (ETH), אך לא בטוחים מה זה בעצם או איפה אפשר להתחיל? אל תדאגו. המאמר הזה נוצר כדי ללמד אתכם כל מה שצריך לדעת על הפרויקט ולהכין אתכם לחווית המסחר הכי ידידותית למשתמש הקיימת בשוק של מטבע האיתריום.

איתריום ETH - מחיר (USD)

מה זה Ethereum?

הבלוקצ'יין של איתריום פורט לראשונה במסמך לבן שפורסם ב-2013 על ידי ויטליק בוטרין. הוא נוצר בעיקר כדי להריץ קוד על פלטפורמת מחשוב מבודדת, והמטבע הקריפטוגרפי ETH מסוגל להעביר ערך כמו ביטקוין. אך הוא גם מסוגל לנצל את כוח העיבוד המבודד של הפלטפורמה הפתוחה שלו כדי ליצור ולאכוף חוזים חכמים. מאחר ואתריום פועל באופן מבודד, האפליקציות המבודדות (dApps) שמורצות אינן נחשפות לסיכון של מגע אנושי. הן מתווספות לבלוקצ'יין של Ethereum, וניתן לעצב אותן כך שהקוד יהיה קבוע ולא יהיה ניתן לשינוי. שקיפות היא יתרון גדול כאן – הבלוקצ'יין פתוח לציבור וקל לעיון, כך שכל משתמש הנמצא בשוק יכול לאמת את הקוד לפני שיהיה לו כל אינטראקציה איתו.

איתריום חלוקת מטבעות

חלוקת המטבע בין משתמשים בקהילה למנהלים 

איך איתריום בעצם עובד?

איתריום פועל בעצם כאילו הוא מכונה מבוזרת וגדולה. זה אומר שבכל זמן ניתן לקבל תמונת מצב של כל הכתובות (חשבונות) על בלוקצ'יין של Ethereum ולקבוע את המצב הנוכחי שלהן. פעולות המתרחשות ברחבי הבלוקצ'יין גורמות לשינויים, וכל בלוק מעדכן את תמונת המצב שלו כדי לשקף את השינויים האלו. כל בלוק אליו המועבר אל רשת Ethereum הוא תוצאה של מיליוני עסקאות. עסקאות אלו מאוגדות למה שנקרא בלוקים. ניתן לחשוב על בלוק כעל קבוצה גדולה של עסקאות, וכל בלוק המתחבר יחד עם הבלוקים שקדמו לו – יוצרים את מה שאנו מכירים כבלוקצ'יין.

מה זה בעצם חוזים חכמים?

חוזה חכם הוא בעצם קוד מחשב הניתן להרצה. אף שהקוד עצמו אינו "חכם" וגם לא "חוזה" במובן המסורתי, אנו רואים אותו כחכם משום שהוא יכול להגיב למצבים או לתנאים מסוימים הקיימים בעולם הקריפטו – וניתן לחשוב עליו כחוזה בזכות יכולתו לבצע הסכמות בין מספר צדדים. מדען המחשבים המפורסם ניק סאבו זכאי לקרדיט על עיצוב הרעיון של חוזים חכמים בשנות ה-90. דוגמה שהוא השתמש בה השוותה חוזים חכמים בסיסיים לאופן פעולת מכונת מזון מסורתית – משתמש מכניס מטבע, בוחר פריט, והמכונה מספקת אותו.

מי המייסדים של איתריום?

Ethereum הוקם בשותפות עם שמונה מפתחים שבאו מרחבי העולם. הם נפגשו והתאגדו לראשונה ב-7 ביוני 2014, בעיר זאג, בשוויץ. 

  1. ויטליק בוטרין: רוסי-קנדי, הוא המפתח הכי מוכר, והפך לסלבריטי בזכות עצמו. כמחבר המסמך הלבן המקורי של איתריום מ-2013, ויטליק נשאר תורם פעיל לפיתוח Ethereum ועדיין עובד על שיפור הפלטפורמה עד היום.
  2. גווין ווד: מפתח בריטי, הוא כנראה השותף השני המשמעותי ביותר של ETH. אחרי שקידד את המטבע הראשון של איתריום בשפת התכנות C++, הגדיר את שפת התכנות Solidity (שכיום היא שפת הפיתוח המרכזית של איתריום), ופעל כ-CTO הראשון של קרן Ethereum, גווין היה חלק בלתי נפרד מהתפתחות המטבע
  3. מיהאי אליסי: עזר בהקמת קרן איתריום.
  4. אמיר שטרית: עזר בהקמת Ethereum אך התנתק מהפרויקט בשלב יחסית מוקדם.
  5. אנתוני די איוריו: היה ערב על הפרויקט בשלבים המוקדמים של הפיתוח.
  6. צ'ארלס הוסקינסון: אחראי בעצם על הקמת קרן אתריום והמערכת המשפטית שלה.
  7. ג'וזף לובין: עזר במימון הפיתוח המוקדם של Ethereum והקים את האינקובטור ETH בשם ConsenSys.
  8. ג'פרי וילקה: תמך בפיתוח הראשוני באמצעות שפת התכנות Go.
הצוות שמאחורי איתריום

צוות הפיתוח שמאחורי Ethereum

מה הופך את המטבע איתריום לייחודי?

Ethereum לקח חלק מהרעיונות שהוטמעו לראשונה על ידי Bitcoin ויצר פלטפורמת בלוקצ'יין חכמה מבוססת קוד פתוח. הפלטפורמה מסוגלת להעביר ולאחסן ערך, בדיוק כמו ביטקוין, אך השוני העיקרי זה היכולת של הרשת לפעול בעצם כאינטרנט מבודד חדש – כולל אפליקציות משלה. זה החידוש העיקרי של איתריום – היכולת לבצע חוזים חכמים באמצעות הבלוקצ'יין, ובכך לחזק את היתרונות הקיימים של טכנולוגיית החוזים החכמים. הבלוקצ'יין של Ethereum נוצר בעצם כדי להיות "מחשב אחד לכל הכדור הארץ", כפי שנאמר על ידי גווין ווד. בתיאוריה, ETH מסוגל להפוך כל אפליקציה לגרסה יותר עמידה, חסינה לצנזורה ובטוחה – וזאת על ידי הרצה שלה על מערכת גלובלית מבודדת של בלוקים ציבוריים השקופים לציבור.

מה נותן למטבע Ethereum ערך ממשי?

אתריום מקבל את ערכו מהשימושיות שלו ולא מהכמות המוגבלת שלו (כמו ביטקוין). יכולתו לשמש כפלטפורמה למגוון רחב של פרויקטים ואפליקציות מבודדות מגבירה את ערכו באופן מעקב. בגלל הערך הזה, ישנם המון מטבעות שנוצרו לאחר איתריום והן מבוססות על הבלוקצ'יין של ETH.

כמה מטבעות Ethereum יש?

כאשר איתריום הושק, זה קרה עם מלאי ראשוני של 72,000,000 ETH. מעל ל-50,000,000 מתוך אלו הופצו במכירת טוקן ציבורית – הידועה כהצעת מטבע ראשונית (ICO), שבה אלו המעוניינים להשתתף יכולים היו לרכוש ETH בתמורה ל-BTC (ביטקוין) או למטבע פיאט (הכסף הרגיל שבו אנחנו משתמשים כמו דולר). השינוי האמיתי של פיזור המטבעות התבצע בשנת 2020. בזמן זה, היו כ-112 מיליון מטבעות – 72 מיליון מהמלאי הראשוני וכ-40 מיליון מטבעות שנכרו מעסקאות ופעילות רשת פתוחה. המטבעות ETH שנכרו מופצים לכורים שמפעילים הכול (בנוסף לדמי הגז), והתגמולים נעים לפי סולם דיפלציוני ככל שהזמן חולף. התגמול המקורי ב-2015 היה 5 ETH לבלוק, שלאחר מכן ירד ל-3 ETH בסוף 2017 ואז ל-2 ETH בתחילת 2019. הזמן הטיפוסי לכריתת בלוק Ethereum הוא כ-13-15 שניות, ורווחיות הכור בזמן אמת קשורה ישירות למחיר של מטבעות קריפטו.

כריית איתריום וסטייקינג

לאחר שרשת ה-Beacon הופעלה, נוצרה האפשרות להתחיל בסטייקינג על רשת אתריום 2.0. סטייקינג על איתריום 2.0 כוללת את שליחת ה-ETH שעליו תרצו לעשות Stake אל חוזה חכם של סטייקינג, שהופך לבלוק ומאבשמאובטח על ידי הרשת. תגמולי הסטייקינג ב-Ethereum מופצים על פי גרף, המושפע מכמות המשתתפים והאחוז הממוצע של הששתפות; רוב תגמולי הסטייקינג המוקדמים של ETH 2.0 נקבעים ב-20% עבור מי שעשה Stake בשלב מוקדם, אך ייחתכו בהדרגה עד שיהיו בין 7% ל-4.5% לשנה בעתיד הקרוב.

מה זה ETH 2.0?

איתריום 2.0, הידוע גם כ-ETH 2.0 או בכינוי הקוד "Serenity", הוא שדרוג רחב היקף ועם המון חלקים לבלוקצ'יין הקיים של Ethereum. התכונות שהוטמעו ב-ETH 2.0 נוצרו כולן כדי לשפר את המהירות, היעילות והניתוב של רשת אתריום. המטרה הסופית היא לחזק את הרשת עד נקודה בה היא יכולה לעבד יותר עסקאות בקצב הרבה יותר מהיר, ובכך לפתור את הבעיות הנוכחיות של חוסר יציבות, הגבלות משמעותיות ועלויות גבוהות שמתמודדים איתם רבים מהפרויקטים המבוססים על איתריום.

לסיכום

ברור שאיתריום ממלא צורך עצום שהופך להיות יותר ויותר ברור כל יום – הצורך באינטרנט חדש, פתוח וחופשי מצנזורה ומניפולציה. מטבע הקריפטו ETH נמצא בפלטפורמה מלאה בתכונות שנוצרו כדי לאפשר כלכלה מבודדת כחלק בלתי נפרד מהאינטרנט החדש הזה, יחד עם היכולת להריץ אפליקציות ולאחסן פרויקטים חדשים לגמרי. Ethereum נמצא בעיצומה של שיפור הדרך בה הוא פועל. הרשת תשודרג בהדרגה במשך השנים הקרובות, תוך שמירה על היבטים של הביזור שיש בה שכולנו מכירים ואוהבים.

שאלות ותשובות - איתריום (Ethereum)

איתריום אינו מתאים לשמש כמטבע במובן הפשוט של המילה, אלא כפלטפורמה לבניית אפליקציות מבוזרות.

 

איתריום נתקל כיום בתחרות בעיקר מצד Binance Smart Chain, Cardano, ו-Polkadot.

קניית ETH פשוטה מאוד. כל מה שצריך זה לבקר בעמוד 'איך לקנות Ethereum' של ByBit ולבחור את אמצעי התשלום המועדף עליכם.

אם כבר יש לכם ETH ואתם שומרים אותו בארנק שלכם או בבורסה, תוכלו למכור את ה-ETH שלכם בקלות על ידי ניווט בפאנל הניהול ובחירת אמצעי התשלום הרצוי.

במידה ופספסתם משהו במאמר:

פוסטים נוספים:

קבלו מדריך SEO בחינם שיקפיץ את העסק שלכם למעלה!

בסוף המדריך אתם מקבלים במתנה 5 קרדיטים לשימוש עם ההרשמה למערכת הקידום האורגני LazySEO להוצאת קישורים וכתיבת תכנים – בחינם!
ללא הגבלת זמן שימוש!