Chainlink (LINK) – מה זה צ'יינלינק ואיך המטבע הזה עובד?

Chainlink (LINK) - מה זה צ'יין לינק ואיך המטבע הזה עובד

המאמר הנ"ל אינו מהווה המלצה או חלופה להתייעצות עם מנהל השקעות

צ'יינלינק (LINK) הוא פרויקט מטבע קריפטו שמטרתו לעודד רשת קריפטו מבוזרת ברחבי העולם על גבי מחשבים רבים, כדי לספק נתונים אמינים מהעולם האמיתי לחוזים חכמים הפועלים על פני בלוקצ'יינים שונים. נקודות הנתונים האלה מהעולם האמיתי שיכולות להתחבר לחוזים חכמים מבוססי בלוקצ'יין נקראות אורקלים. כל אורקל ברשת האורקלים המבוזרת של Chainlink נוצר כדי לספק נתונים מדויקים עם דירוג מוניטין המוקצה לכל אחד. כאשר אורקלים עוקבים אחר כללי התוכנה ומספקים נתונים שימושיים (מדויקים), הם מתוגמלים באסימון המקורי של הרשת – LINK, שהוא אסימון מטבע דיגיטלי מסוג ERC-20. מעוניינים במטבע Chainlink, אך לא בטוחים מה זה בעצם או איפה להתחיל? אין דאגה. המדריך הזה נוצר כדי ללמד אתכם כל מה שאתם צריכים לדעת על צ'יינלינק ולהכין אתכם לחווית המסחר הנוחה ביותר שקיימת בשוק.

צ'יינלינק LINK - מחיר (USD)

מה זה Chainlink?

צ'יינלינק היא רשת אורקלים מבוזרת. ספקי הנתונים החיצוניים המשתפים פעולה ברשת הם אלה שמכונים אורקלים. אורקלים אלה מאפשרים לחוזים חכמים של צ'יינלינק לקבל נתונים מדויקים ממקורות חיצוניים (לא בלוקצ'יין), כמו כל סוג של API וסוגים אחרים של מקורות נתונים חיצוניים. LINK הוא אסימון מטבע דיגיטלי מסוג ERC-20 המשמש לתשלום עבור שירותי האורקל ולהבטיח את דיוקם ברשת צ'יינלינק. השווי של ביטקוין (BTC) נמדד לפי שימושיותו כמטבע כללי. השוו של צ'יינלינק לעומת זאת נקבע בדרך שונה לחלוטין. צ'יינלינק מרחיבה את יכולות החוזים החכמים לרמה הבאה, על ידי אפשרות הגישה לנתונים מהעולם האמיתי (הכוונה מחוץ לעולם הקריפטו), אירועים, חיבורים, תשלומים ועוד, מבלי להתפשר על האבטחה והאמינות שיש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין. חלק מערכו של LINK בשוק הוא למעשה ערך של איתריום (ETH), מכיוון שצ'יינלינק פועלת על גבי הבלוקצ'יין של איתריום ומתבססת על חוזים חכמים של איתריום להפקת הכנסות. Chainlink נוצרה ב-2017, והצוות שלה הצליח עד כה לממש את החזון שלה – לספק נתונים חיצוניים מדויקים לבלוקצ'יינים. למרות שהיא התחילה באיתריום, Chainlink תוכננה לעבוד על כל בלוקצ'יין שיש בו פונקציונליות של חוזה חכם. צ'יין לינק לא מפעילה בלוקצ'יין משלה – במקום זאת, היא פועלת על גבי בלוקצ'יינים רבים במקביל.

Chainlink

האתר הרשמי של צ'יינלינק (Chainlink)

איך צ'יינלינק בעצם עובד?

כדי לאפשר תקשורת בין חוזים חכמים מבוססי בלוקצ'יין למקורות נתונים חיצוניים, Chainlink פועלת על פי תהליך חדשני בשלושה שלבים:

  1. בחירת אורקל: משתמש של צ'יין לינק כותב הסכם ברמת השירות (SLA) המציין קבוצת דרישות נתונים מסוימת. התוכנה של צ'יינלינק משתמשת ב-SLA הזה כדי להתאים את המשתמש עם האורקלים המתאימים ביותר שיכולים לספק את הנתונים. לאחר הגדרת הפרמטרים, המשתמש מגיש את ה-SLA ומפקיד את מטבע הדיגיטלי שלו, Chainlink (LINK), בחוזה תיאום הזמנות, שמקבל הצעות מאורקלים.
  2. דיווח נתונים: שלב זה הוא שבו האורקלים בפועל מתחברים למקורות הנתונים החיצוניים כדי להשיג את הנתונים מהעולם האמיתי המבוקשים ב-SLA של Chainlink. הנתונים מעובדים על ידי האורקלים ונשלחים בחזרה לחוזים של המשתמשים בשירות של צ'יינלינק.
  3. ספירה של תוצאות: השלב הסופי של התהליך הוא לספור את תוצאות הנתונים שנאספו על ידי האורקלים ולהחזירם למה שנקרא חוזה ספירה. חוזה הספירה לוקח את נקודות הנתונים, בודק את אמינותן של כל אחת ומחזיר ציון משוקלל, בהתבסס על סכום כל הנתונים שהתקבלו, למשתמש (חוזה חכם).


מה שהופך את התהליך הזה למיוחד במיוחד הוא היכולת של צ'יינלינק לאמת נתונים ממקורות שונים. בזכות מערכת המוניטין הפנימית שלה, Chainlink יכולה לקבוע עם דיוק גבוה יחסית אילו מקורות הם אמינים – ובכך מגדילה מאוד את דיוק התוצאות ומגנה על חוזים חכמים מפני מגוון התקפות זדוניות. מה התפקיד של LINK בכל זה? החוזים החכמים שמבקשים את הנתונים משלמים למאמתים של צ'יינלינק ב-LINK עבור השירות שלהם. המחירים נקבעים על ידי המאמת בהתאם לתנאי השוק והביקוש לנתונים הללו. המאמתים גם מפקידים LINK כדי להבטיח מחויבות לטווח הארוך לפרויקט. באופן דומה להוכחת החזקה (PoS), מפעילי Chainlink מתוגמלים ב-LINK כדי לעודד התנהגות אמינה במקום זדונית.

מי המייסדים של צ'יינלינק?

Chainlink היא מוצר של סטארטאפ טכנולוגי בתחום הבלוקצ'יין בשם SmartContract. החברה, שנוסדה ב-2014, שמה לה למטרה לנצל את טכנולוגיית הבלוקצ'יין – במיוחד חוזים חכמים – כדי ליצור הסכמים חוזיים שניתן להשתמש בהם על ידי כל המשתתפים בתעשייה, ללא תלות ברמת המיומנות והמומחיות שלהם. בתמיכת קבוצת ההשקעות המבוססת בסן פרנסיסקו, Data Collective, סמארט קונטרקט יצאה להפוך את החזון שלה למציאות עם צוות של אנשים מובילים בתחום. סרגיי נזרוב הוא המנכ"ל ושותף-מייסד של החברה. לפני SmartContract וצ'יינלינק, סרגיי היה מייסד של Secure Asset Exchange, בורסת המטבעות דיגיטליים. הוא גם הקים שירות דואר אלקטרוני מבוזר לחלוטין, שנקרא CryptoMail. סטיב אליס הוא ה-CTO ושותף-מייסד של החברה. אליס עבד עם נזרוב קודם לכן, על פלטפורמת Secure Asset Exchange, לפני שהצטרף למיזם זה. הוא גם מהנדס תוכנה בעל ניסיון, שעבד ב-Pivotal Labs לפני שהצטרף לתחום הבלוקצ'יין.

מייסד נוסף חשוב בצוות של Chainlink הוא ארי ג'ולס, שכתב יחד עם נזרוב ואליס את המסמך הלבן של צ'יינלינק. ג'ולס הוא פרופסור למדעי המחשב ב-Cornell Tech ומנהל IC3, וכיום הוא יועץ לצוות של צ'יין לינק. כפי שניתן לראות, צ'יינלינק היא חברה בינלאומית. ערך המטבע הדיגיטלי LINK אינו נובע רק משימושו העולמי, אך ערכו של LINK נובע ממה שהטוקן עושה – הוא מספק שירותי אורקל ליישומים מבוססי בלוקצ'יין. ערכו דומה לערכו של המטבע Ripple (XRP): בשני המקרים, הערך של המטבע נובע מהאפשרויות שהמטבעות והבלוקצ'יינים מאפשרים למשתמשים לבצע. Chainlink ערכה הנפקת מטבע ראשונית (ICO) בספטמבר 2017, וגייסה 32 מיליון דולר, עם סך הכול של 1 מיליארד אסימוני LINK. לאחר ה-ICO של צ'יינלינק, 35% מאסימוני LINK נשלחו למאמתים כדי לעודד את המיזם של רשת האורקלים המבוזרת ו-30% נשארו עם צוות צ'יינלינק למימון התפתחות עתידית.

מה הופך את Chainlink לייחודי?

יש מספר תכונות ייחודיות לפרויקט של צ'יין לינק. אחת התכונות המעניינות ביותר היא המבנה של צ'יין לינק, שאינו מבוסס על בלוקצ'יין. רשת צ'יינלינק היא חלק ממבנה מסוים שמחבר בין כל המאמתים. כל אחד מהמאמתים האלה מחובר למאגרים דרך חיבורי API כדי לאסוף נתונים לכל חוזה המשתמש בשירות של Chainlink. למאמתים של צ'יינלינק יכולים גם להיות מתאמים חיצוניים, שמסייעים להרחיב את החיבורים שלהם לכמעט כל נקודת קצה API של צד שלישי. כל הנתונים מחוץ לרשת מתורגמים דרך התוכנה של צ'יינלינק קור. זה נעשה בצורה שמאפשרת קריאה גם על הבלוקצ'יין, ללא צורך בתרגום נוסף. משימות המשנה של ה-SLA גם מעובדות על ידי התוכנה הזו, כלומר הפעולה כולה יכולה להתרחש גם על הבלוקצ'יין וגם מחוצה לו. המתאמים החיצוניים המוזכרים למעלה הם קריטיים לאפשר סוג כזה של מבנה. המתאמים החיצוניים האלה מאפשרים אינטראקציה עם נקודות קצה API של צד שלישי, ובכך מגשרים על הפער בין בלוקצ'יין ליישומים מהעולם האמיתי. כל המתאמים נכתבים בסכמה של Chainlink, ומבטיחים חיבור מלא.

מה נותן למטבע Chainlink ערך ממשי?

המאמתים של צ'יינלינק יכולים להפקיד LINK כדרך להציע הצעה לקונה המיועד של הנתונים. המאמת חייב לספק את המידע לחוזה שביקש אותו. כל תשלום למפעילים מתבצע בצורת טוקנים של LINK. הגישה הזו מעודדת מאמתים להמשיך לצבור LINK מכיוון שבעלות על יותר אסימונים מאפשרת גישה לחוזים גדולים ומשתלמים יותר. אם מפעיל מחליט להפר את הכללים, הוא יאבד את אסימוני ה-LINK שלו כתוצאה מכך. כפי שאנו רואים, האסימון LINK משמש לתשלום למפעילים ברשת. הערך והביקוש לאסימוני LINK תלויים במספר המפעילים העובדים לאבטחת הרשת, אך האסימון גם נובע משימושים שונים של רשת האורקלים המבוזרת. ככל שיש יותר שימושים לפלטפורמת Chainlink, כך ערכו של האסימון LINK יהיה גדול יותר. זה שונה לחלוטין ממחיר הביטקוין, הנקבע לפי שימושיותו כמטבע כללי, וממחיר האיתריום, הנקבע לפי תפקידו של המטבע בתמיכה בבלוקצ'יין של איתריום, שחשוב ליישומים מבוזרים ול-NFT. מחיר XRP נתמך על ידי שימושיות הבלוקצ'יין שמתחתיו, XRP Ledger, המותאם לתמוך בהעברות כספים בין-אישיות ובין-בנקאיות בינלאומיות.

כמה מטבעות Chainlink יש?

צ'יינלינק (LINK) כיום מדורגת במקום ה-9 בקרב כל הפרויקטים הקריפטוגרפיים לפי שווי שוק, עם שווי שוק כולל בעת כתיבת הדברים הללו של 10,874,639,775 דולר אמריקאי. שווי השוק הזה עלול להשתנות בצורה דרמטית, כמו בכל מטבע דיגיטלי אחר. ל-Chainlink יש אספקה מקסימלית של מיליארד טוקנים של לינק. 35% מהאספקה נמכרה במהלך הנפקת המטבע הראשונית (ICO) בשנת 2017. שאר האספקה  שהוקצתה לצוות לפיתוח עתידי, או שנשלחה למאמתים ברשת כדי לעודד את רשת האורקלים המבוזרת. היצע המחזור הוא 410,009,556 LINK. בניגוד לנכסים קריפטוגרפיים רבים אחרים, ל-LINK אין תהליך שמגדיל את היצע המחזור שלו.

איך ניתן להשתמש ב-Chainlink?

LINK הוא מטבע דיגיטלי מסוג ERC-20 שמשמש לתשלום עבור שירותים ברשת האורקלים של Chainlink. הוא בעצם מניע את המבנה של צ'יינלינק עצמה. בעלי חוזים משתמשים ב-LINK כדי לשלם למאמתים עבור עבודתם באספקת הנתונים הנדרשים. המחירים נקבעים על ידי המאמת של צ'יינלינק בהתאם לביקוש לנתונים שהם יכולים לספק ולשוק הנוכחי עבור הנתונים הללו. המאמתים של צ'יינלינק גם משתמשים ב-LINK כהפקדה שלהם ברשת – מאמתים מפקידים LINK כדי להראות מחויבות לרשת ולעודד שירות טוב, תוך שמירה על עונשים עבור שירות זדוני או לא מדויק (באובדן ה-LINK שהפקידו). חוזה המוניטין של Chainlink משתמש בגודל ההפקדה של LINK של אימות (לצד גורמים אחרים) כאשר מחפש נתונים לקיום חוזה.

הטכנולוגיה של צ'יינלינק, מתוך האתר של המטבע

איך לבחור ארנק ל-Chainlink?

סוג הארנק של צ'יינלינק (LINK) שתבחרו ככל הנראה יהיה תלוי במה שאתם רוצים לעשות עם המטבע וכמה אתם צריכים לאחסן. ארנקי חומרה או ארנקים קרים מספקים את האופציה הבטוחה ביותר עם אחסון לא מקוון וגיבוי. Ledger הוא כיום האופציה המומלצת היחידה לארנק חומרה עבור לינק. Trezor מציע אחסון ל-LINK אך הוא נמצא בגרסת בטא. ארנקי חומרה יכולים להיות מעט יותר מורכבים ללמידה והם אופציה יקרה יותר. לכן, הם עשויים להתאים יותר לאחסון כמויות גדולות יותר של LINK עבור משתמשים בעלי ניסיון. ארנקי תוכנה מספקים אופציה נוספת והם חינמיים וקלים לשימוש. הם זמינים להורדה כאפליקציות לסמארטפון או מחשב ויכולים להיות מנוהלים או לא מנוהלים. בארנקים מנוהלים, המפתחות הפרטיים נמצאים תחת ניהול וגיבוי מטעם ספק השירות. ארנקים לא מנוהלים משתמשים באלמנטים מאובטחים במכשיר שלכם לאחסון המפתחות הפרטיים. למרות שהם נוחים, הם נחשבים לפחות בטוחים מארנקי חומרה ועשויים להתאים לכמויות קטנות יותר של LINK או למשתמשים חדשים.

ארנקים מקוונים או ארנקי אינטרנט כמו בורסות קריפטו הם חינמיים וקלים לשימוש, נגישים ממכשירים מרובים באמצעות דפדפן אינטרנט. הם נחשבים לארנקים חמים ויכולים להיות פחות בטוחים מארנקי חומרה או תוכנה. מאחר שסביר להניח שאתם סומכים על הפלטפורמה לנהל את מטבעות ה-LINK שלכם, עליכם לבחור שירות מוכר עם מוניטין בתחום האבטחה והאחסון. לכן, הם מתאימים ביותר להחזקת כמויות קטנות או למסחר תדיר יותר. Bybit מציע פתרון אחסון בטוח, המאפשר לכם לאחסן ולסחור באסימוני LINK שלכם ללא מאמץ. אחסון ה-LINK שלכם בבייביט מספק לכם אבטחה בדרגה גבוהה ופונקציונליות ידידותית למשתמש. קנייה ומכירה של LINK, או החלפתם במטבע דיגיטלי אחר, נעשית בתוך רגעים כאשר אתם בוחרים בפלטפורמה הבטוחה של ביי ביט כפתרון האחסון שלכם.

סטייקינג ב-Chainlink

המאמתים של צ'יינלינק מתפקדים כאורקלים של בלוקצ'יין, ומבצעים מגוון רחב יותר של משימות מאשר מאמתים בפלטפורמות מבוזרות אחרות. האורקלים הללו מתקשרים עם חוזים חכמים ומעבירים נתונים ממקורות חיצוניים אליהם. המאמתים מתוגמלים על ידי קבלת אסימוני LINK עבור ביצוע משימות אלו. המאמתים גם חייבים להפקיד LINK, וככל שההפקדה שלהם גדולה יותר, כך הם מקבלים יותר חוזים (משתלמים יותר) לביצוע. נכון לעכשיו, סטייקינג עדיין אינו פעיל ברשת Chainlink עבור אימותים שאינם מאושרים. כיום, רק מאמתים יכולים להרוויח טוקנים של LINK על ידי הפקדה ואז ביצוע משימות כדי להשלים בקשות נתונים ברשת.

לסיכום

Chainlink פתרה את מה שהיה ידוע כבעיית האורקל. בעיית האורקל נובעת מבעיה עם חוזים חכמים ברשתות בלוקצ'יין ומכך שהם מבודדים לחלוטין מהעולם החיצוני. חוזים חכמים בדרך כלל מקבלים את הנתונים החיצוניים שלהם מאורקלים (נקודות נתונים וחיבורי API) – וכאן טמונה הבעיה. חוזים חכמים הם רק "חכמים" ביחס למידע שהאורקלים מספקים להם. אם לחוזה חכם ניתן קוד זדוני או נתונים לא מדויקים, החוזה עדיין יעבד אותם כי הוא רק קוד – והתוצאה תהיה בלתי צפויה, שגויה או אפילו הרסנית.

צ'יינלינק פתרה לחלוטין את בעיית האורקל כאשר הצוות גילה איך לקבל ולשתף מידע מאורקלים מבלי לסכן את אבטחת הבלוקצ'יין שעליו רצים החוזים החכמים. זה נעשה על ידי יצירת רשת מבוזרת המשמשת כגשר בין האורקלים לחוזים החכמים. המערכת בנויה מרשת של מאמתים בודדים, כל אחד מתפקד כחוזה חכם בפני עצמו, אוסף מידע ומספק אותו כפי שנדרש. כעת, במקום לסמוך על מקור ללא עיניים, לחוזים חכמים הרצים דרך רשת Chainlink יש גישה ללא מגבלות למשאבים כמו הזנות נתונים, תשלומי חשבון בנק, ו-API באינטרנט.

שאלות ותשובות - צ'יינלינק (Chainlink)

כן, Chainlink היא פרויקט קוד פתוח לגמרי ומפרסמת את הקוד שלה תחת רישיון MIT ב-GitHub.

דירוג המוניטין של אורקל מושפע מהגורמים הבאים: מספר כולל של בקשות שהוקצו, מספר כולל של בקשות שהושלמו, מספר כולל של בקשות שהתקבלו, זמן תגובה ממוצע, וסכום תשלומי הפנל. מערכת המוניטין של אורקלים של צ'יינלינק אוספת ועוקבת אחר כל אחד מהפרמטרים האלה כדי לדרג את הצמתים: סכום עסקאות כולל, יחס השלמת עבודה, מחיר גז ממוצע לעסקה, סכום מחירי הגז בתוך חלון של 10 דקות, כמות גז ממוצעת לעסקה, כמות גז כוללת בתוך חלון של 10 דקות, זמן תגובה ממוצע בבלוקים, סכום זמן תגובה בתוך חלון של 10 דקות, זמן תגובה ממוצע בשניות, וסכום זמן תגובה בשניות בתוך חלון של 10 דקות. המערכת מתעדכנת באופן קבוע עם שירותים ותכונות חדשות.

קניית צ'יין לינק (LINK) זה תהליך פשוט. עברו לפאנל הניהול של הבורסה בה אתם נמצאים (אני משתמש במערכת Bybit) ובחרו ברכישה של Chainlink.

אם כבר יש לכם צ'יינלינק (LINK) והוא מוחזק בבורסה כמו ביי ביט, תוכלו למכור אותו בקלות על ידי ניווט בממשק ובחירת אפשרות התשלום הרצויה לכם.

במידה ופספסתם משהו במאמר:

פוסטים נוספים:

קבלו מדריך SEO בחינם שיקפיץ את העסק שלכם למעלה!

בסוף המדריך אתם מקבלים במתנה 5 קרדיטים לשימוש עם ההרשמה למערכת הקידום האורגני LazySEO להוצאת קישורים וכתיבת תכנים – בחינם!
ללא הגבלת זמן שימוש!